Musta äpplen hos oss​

Vilka äpplen går att musta?

Det går bra att musta alla sorters äpple eller päron, så länge de inte är mjuka och mjöliga. Olika äppelsorter kan med fördel blandas för att få en fyllig smak. Prova mognaden med ett ”knaktest”. Bit en tugga av frukten. Det ska då knaka om äpplet samt att kärnorna har börjat mörkna. Frukten är då perfekt för att bli must.

Det gör inget om äpplena har små fallskador eller är fula i skalet. Däremot bör man undvika att musta allt för övermogna äpplen eftersom det ger en grumlig must med mycket fruktkött. Äpplen som blivit mörkbruna eller börjat mögla ska helt undvikas. Frukten får inte heller komma från beteshagar då den kan innehålla salmonella eller E-coli.

Hållbarhet

För att musten ska få en längre hållbarhet pastöriseras den, vilket innebär att den värms upp till en temperatur av ca 70 grader. Detta ger musten en lång hållbarhet utan att konserveringsmedel behöver tillsättas.

Hållbarhet upp till ett år i oöppnad förpackning. För bästa hållbarhet förvaras förpackningen mörkt, svalt och torrt. Öppnad förpackning håller ca 1 månad i kylskåp. Det går även att få din must opastöriserad.

Pris

Pastöriserad must – 80kr / Bag in box (3L)
Råmust i eget kärl – 15kr/L
Äppelmust utan egna äpplen – 120 kr / Bag in box (3L)

Betalning sker med Swish eller kontant vid utlämning av färdig vara.