Musta äpplen hos oss​

Vilka äpplen går att musta?

Det går bra att musta alla sorters äpple eller päron, så länge de inte är mjuka och mjöliga. Olika äppelsorter kan med fördel blandas för att få en fyllig smak. Prova mognaden med ett ”knaktest”. Börja med att bita en tugga av frukten. Det ska då knaka om äpplet samt att kärnorna ska ha börjat mörkna. Frukten är då perfekt för att bli must.

Det gör inget om äpplena har små fallskador eller är fula i skalet. Däremot bör man undvika att musta allt för övermogna äpplen eftersom det ger en grumlig must med mycket fruktkött. Äpplen som blivit mörkbruna eller börjat mögla ska helt undvikas. Frukten får inte heller komma från beteshagar då den kan innehålla salmonella eller E-coli.

Äpplen som är reda att bli must
Äpplen hälls ner i mustmaskin

Minsta mängd som går att musta

Minsta mängd vi mustar är 10 kg frukt. Detta motsvarar ungefär en plastkasse från en mataffär. En papperskasse rymmer ca 20 kg frukt.

Hållbarhet

För att musten ska få en längre hållbarhet pastöriseras den, vilket innebär att den värms upp till en temperatur av ca 80 grader. Detta ger musten en lång hållbarhet utan att konserveringsmedel behöver tillsättas.

Hållbarheten är upp till ett år i oöppnad förpackning. Förvara musten mörkt, svalt och torrt för bästa hållbarhet. Öppnad förpackning håller ca 1 månad i kylskåp. Det går även att få din must opastöriserad.

Färdig must hälls upp på flaskor

Så här går till att musta

Se hur det går till när äpplen mustas och tappas på flaska. Klicka på videon för att spela upp den.

Spela video om Äpplen hälls ner i mustmaskin